maandag 15 april 2013

Thema 'Het kippenhok' in de Boterbloem

In de Boterbloem hebben wij gewerkt aan het thema ‘het kippenhok’. Tijdens het werken aan het thema hebben wij een broedmachine in de klas gehad.

In totaal gingen er 14 eieren in de broedmachine en daarna moesten wij wachten…..en wachten……en wachten……21 dagen lang! Op een afkruisschema hebben wij bijgehouden hoeveel nachtjes het nog duurde, voordat de eieren uit zouden komen. Dat was wel heel handig!

We hebben o.a. gepraat over het verschil tussen een hen en een haan; grote kam/kleine kam, wie broedt, wie legt eieren? Maar we hebben ook geknutseld; kuikentjes van wc-rolletjes en crêpepapier, maar ook kuikentjes van pompoentjes. We hebben een kippenhok gevouwen en de levenscyclus van de kip gemaakt. Verder hebben we nog gepraat over eieren, die je in de winkel kan kopen. Eieren uit de winkel kan je namelijk altijd eten. Dat hebben we dan ook gedaan. Hoe kan je eieren eten? Gelijk uit het doosje? Wat is het verschil tussen een gebakken en een gekookt ei….én wat is dan een ei bakken en koken? We zijn er achter gekomen, dat het allebei wel lekker is!

 

Op maandag 8 april had juf verteld, dat er van de 14 eieren, 7 eieren niet bevrucht waren. Dit heeft juf gezien met een speciale lamp, een schouwlamp. Met zo’n lamp kan je door het ei heen kijken. In de andere 7 eieren zaten wel kuikentjes.

Op 9 april was daar dan het 1e scheurtje in het ei. Heel spannend!! Het heeft best wel even geduurd, voordat het 1e kuikentje ook echt uit zijn ei kwam. Maar al snel daarna volgende nr 2 en 3. De volgende dag werden de andere 3 kuikentjes geboren, 1 ei is helaas niet uitgekomen. Dus in totaal 6 kuikentjes genaamd; Fientje, Flor, Juul, Vik, Trees en Toon.

De kuikentjes blijven ongeveer een week in onze klas en daarna mogen zij op het Esveld wonen. Daar gaan het grote kippen worden. En of het hennetjes of haantjes zijn, dat weten wij nu nog niet. Dat kunnen we later pas zien! Wij gaan vast en zeker bij hen op bezoek!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten